Als ik een spotje mocht nomineren voor hét reclamespotje van 2012, dan zou het ‘ING Mobiel Bankieren (A Penny For Your Thought) zijn. Maker JWT Amsterdam is er namelijk in geslaagd liefde te koppelen aan een mobiel betaalprogrammaatje.

Saai
Eigenlijk is (mobiel) bankieren maar saai. Je vult een bedrag, rekeningnummer en een naam in. Als je wilt kun je nog een omschrijving toevoegen aan je betaalopdracht. Dat proces geldt voor elke bank. Ook voor ING. Wat maakt het spotje dan zo bijzonder?

Liefdesrelatie
In het filmpje van 54 seconden zien we Michiel en Yvonne. Michiel bevindt zich in een andere tijdszone dan Yvonne. Hij loopt overdag met het zonnetje op zijn hoofd in de bergen. Yvonne staat op het punt om naar bed te gaan. Met de betaalapplicatie van ING maken ze elkaar steeds een paar cent over. In de omschrijving van de betaalopdracht kunnen we afleiden dat zij een liefdesrelatie hebben. Ondersteund door het nummer ‘A Penny For Your Thoughts’ zien we dat ze beiden dit nummer in gedachten hebben. Ze sturen elkaar regels van de tekst. Het nummer rechtvaardigt de betaalopdrachten van een paar cent. Attente vent, die Michiel. Bovendien weet ‘ie ook nog eens creatief gebruik te maken van zijn mobiel bankieren app.

Altijd en overal
”..Altijd en overal je bankzaken regelen.” -Inkoppertje natuurlijk: Yvonne in haar Hollandse bed, Michiel in het buitenland. “..Makkelijk en overzichtelijk.” -Yvonne en Michiel hebben op hun iPad en iPhone meteen alle relevante gegevens met betrekking tot hun bankzaken in beeld. Ook de omschrijving van de betaalopdracht. Communicatief dus een sterk spotje.

Petje af
Maar waar zit ‘m dan de genialiteit? Ik vind dat JWT erin is geslaagd om aan te tonen dat de mobiel bankieren app van ING niet alleen functioneel (gemakkelijk in gebruik, overzichtelijk, altijd, overal en met snelle verwerkingstijd) is. Ze hebben ook succesvol een emotionele lading gegeven aan een betaalapplicatie: Je kunt ‘t ook gebruiken wanneer je verliefd bent. Alleen maar door de omschrijving van de betaalopdracht te gebruiken.

We hebben allemaal die regel wel eens gebruikt voor een banaal geintje: ‘Past niet geld terug -Erotiekwinkel De Boer’. Maar om dat zo compact te vertalen naar een een liefdesverklaring middels een betaalapplicatie? Petje af. Ooit hoop ik ook zulke mooie dingen te bedenken.

De ING Bankieren App is te downloaden uit de App Store.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s