Blauwe ogen, bloed en een betonnen kop

Guy Ritchie’s Fight Club bestaat echt. Het heet bare-knuckle boksen en het vindt zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk. Vice duikt in deze documentaire in de wereld van het boksen met blote vuisten, blauwe ogen, bloed, trots en eer.

De film Fight Club klopt verrassend genoeg aardig met de werkelijkheid. De subcultuur trekt lieden van diverse pluimage aan: ICT’ers, bouwvakkers, techneuten, lifestyle coaches en zelfs advocaten.

Sport voor dolende zielen
Bare-knuckle boksen bevond zich de afgelopen 150 jaar voornamelijk in de marge van de samenleving. Het trok veel criminelen en jongeren met persoonlijke problemen aan. “It has a gravitational pull to lost souls.” Constateert documentairemaker Clive Martin. Hij ontdekt dat de sport in het Verenigd Koninkrijk wint aan populariteit. Verschillende promotors en vechters willen het bare-knuckle boksen uit ‘het grijze gebied’ halen.

Moeite waard om te kijken
Wat drijft de mannen die eraan mee doen? Wie zijn zij? Hoe ziet zo’n bokspartij eruit? De documentaire geeft een klein kijkje in een wereld waar niet zoveel over bekend is en waar weinigen mee in aanraking komen. Zeker de moeite waard, ook als je niks met boksen hebt.

Nog meer knokken
Nog geen genoeg van bare-knuckle boxing? Bekijk dan ook eens Knuckle: Een docufilm over Ierse zigeunerfamilies die hun geschillen oplossen met een bare-knuckle bokspartij. Niet geheel toevallig zijn veel bare-knuckle kampioenen Ierse zigeuners..

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s