Wayoo. Deze sculpturen (duur woord voor iets dat uit één stuk materiaal is gemaakt) zijn 3D geprint. Ze zijn bedacht door John Edmark, die design onderwijst aan de Stanford University in de Verenigde Staten. Wanneer de sculpturen ronddraaien lijkt het alsof ze van vorm veranderen. Maar hoe kan het nou dat ze van vorm lijken te veranderen?

Wiskunde dus. De sculpturen zijn een rekenkundig hoogstandje, omdat ze gebaseerd zijn op de gulden snede. Dit vind je bijvoorbeeld ook terug in rangschikking van de spiralen van de pitten in de zonnebloem. Of de ordening van de schubben van een dennenappel.

Om het hypnotisch en vormveranderend effect te krijgen, draaien de sculpturen rond in het flikkerend licht van een stroboscoop. En ook dát is met wiskundige precisie uitgedacht. Bij elke lichtflits van de stroboscoop draait de sculptuur 137,5 graden. Niet geheel toevallig dé rij van Fibonacci. Om dit effect op video vast te leggen is er geen stroboscoop gebruikt, maar een camera die filmde met een hele hoge sluitertijd van 1/4000 seconden. Nooit gedacht dat wiskunde zó tof kon zijn!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s